ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ : αναφορικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί σε ανώτατο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο….Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2022

Υπάρχει ήδη και στην ΟΜΑΔΑ   https://www.facebook.com/groups/daneiachf.drasi/permalink/5982184245222664/

… Αναφορικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί σε ανώτατο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο….

Παρακαλώ να διαβάσετε την απάντηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (του γνωστού κ. Ράπανου)στην ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 από την Κρήτη Γ. Λογιάδη σχετικά με το θέμα του Ελβετικού φράγκου .Από ότι θα δείτε την απάντηση υπογράφουν : Η επίσης γνωστή κ. Χ.Απαλαγάκη και ένας δικηγόρος. Η συγκεκριμένη κυρία είναι γνωστή για τις “γνωματέυσεις ” της για τους servicers !!! Είναι καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. .Δεν απαντάμε τώρα στα λεγόμενα της ,που υποτιμούν την νοημοσύνη των δανειοληπτών .Θα απαντήσουμε όμως ! Τώρα να σταθούμε όμως σε κάτι άλλο. Η κυρία είναι καθηγήτρια σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο και μισθοδοτείται από τον προυπολογισμό του κράτους δηλ. από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι. Και όμως είναι συνήγορος ενός διαδίκου που στέκεται απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία .Και δεν μιλάμε μόνο φυσικά για τους δανειολήπτες Ελβετικού ! Ασφαλώς θα είναι νόμιμο ! Είναι όμως και ηθικό ? Μήπως κάποια πράγματα που ισχύουν σε αυτή την έρημη χώρα πρέπει να ξαναναεξεταστούν από την αρχή ? Yπάρχουν νομικοί κανόνες .Υπάρχουν όμως και κανόνες δεοντολογίας που κάποιοι τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους χωρίς καμία συνέπεια ! ……………………………………………………………………………………………………………………………

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Aμερικής 21Α, 106 72, Αθήνα ·
Τηλεφ. Κέντρο: 210.33.86.500 · Fax: 210.36.15.324
· E-mail: hba@hba.gr · http://www.hba.gr
Α.Π.: 2298
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2022
Προς:
Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής
Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής
Τμήμα Γ ́
E-mail: g.konstantopoulou2@minfin.gr
Κυρίες, Κύριοι,
Θέμα: Η υπ’ αριθ. 1239/5-12-2022 ερώτηση του Βουλευτή, κ. Γ. Λογιάδη
Λάβαμε το με αριθμό 180975/9-12-2022 έγγραφό σας, με το οποίο μάς διαβιβάσατε την με αριθμό 1239/5-12-2022 ερώτηση του Βουλευτή, κ. Γεωργίου Λογιάδη, αναφορικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί σε ανώτατο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθ. 4/2019 απόφασή της έκρινε ότι η αναγραφή όρου στη σύμβαση δανείου, που έχει καταρτιστεί σε αλλοδαπό νόμισμα σύμφωνα με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος της χορήγησης δεν συνιστά διαζευκτική ενοχή.Πρόκειται για όρο που στηρίζεται στο άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα και δεν συνιστά διατάραξη της ισορροπίας των συμβαλλομένων.
Επομένως, ο όρος δεν είναι καταχρηστικός. Σημειώνουμε, εξάλλου, όπως έχει κριθεί και από την παραπάνω απόφαση, αλλά και απόπολλές άλλες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, ότι οι συμβάσεις δανείου έχουν μεγάλη διάρκεια (κατά μ.ο. 20ετή), και επομένως ενδιάμεση μεταβολή της ισοτιμίας δεν συνιστά άνευ ετέρου ζημία για τον δανειολήπτη. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επιτοκιακή επιβάρυνση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την επιβάρυνση των συμβάσεων σε ευρώ.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν με την απόφαση της 21ης Δεκεμβρίου 2021 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της υποθέσεως C-243/20.
Καθώς έχουν μεσολαβήσει όλες οι παραπάνω δικαστικές κρίσεις είναι προφανές ότι δεν ευσταθούν αναφορές περί
εξαπάτησης των δανειοληπτών από τις τράπεζες. Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Χαρούλα Απαλαγάκη Κώστας Ραδαίος
Acting Γενική Διευθύντρια Δικηγόρος
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΥΠΟΙΚ 19/12/2022
Α. Π.: 186248 ΕΙ 2022
……………………………………………..
Όσο κάποιοι δανειολήπτες θα έχουν το κουράγιο να βγαίνουν στον δρόμο ,το “ελβετικό” θα παραμένει στην επικαιρότητα .
Για να λυθεί όμως χρειάζεται να βγούμε ΟΛΟΙ ή τουλάχιστον οι περισσότεροι στον δρόμο !
Δικαστικές και Ευρωπαικές λύσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ . Αυτά τα “παραμύθια” γαρνιρισμένα με απίθανα ψέματα δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή εξέταση .
Είναι φθηνές δικαιολογίες, για όσους από μας αρνούνται πεισματικά την πραγματικότητα και ψάχνουν διάφορα επιχειρήματα για να μη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας .
Δεν ελπίζουμε ούτε στην δικαστική “ευαισθησία ” ούτε στην πολιτική “ευαισθησία ” καμιάς κυβέρνησης !!! Δεν υπάρχει πολιτική ευαισθησία .
Το μόνο που υπάρχει για ΟΛΟΥΣ αυτούς , είναι το πολιτικό κόστος .
ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ . https://www.facebook.com/groups/daneiachf.drasi/permalink/5957968214310934/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top